Portvinsjulekalender test 2023

4 portvinskalendere smagt og vurderet

1. december 2022

Delaforce 20 års Tawny

89 point

Ikke rigtig noget åbenlyst galt med den. Men det hele spiller bare ikke sammen. Lidt sprittet og med en halvkemisk eftersmag. Ikke ubehagelig, men langt fra andre gode 20 års tawnyer.

Vieira de Sousa 10 års hvid portvin

87 point

Tynd i smagen. Mangler lidt sødme, fedme og kraft. Lidt henad en standard tawny blandet op med vand. Meget kort eftersmag. Kilometerlangt væk fra hvad DR kan levere i samme kategori.

Portofino LBV 2019

89 point

Ganske fin LBV, i den lidt blidere ende. God balance mellem frugt, kraft og sødme. Hængende eftersmag af friskt æble. Kunne dog godt ønske mig lidt mere af det hele. Det er lidt underspillet.

Portofino LBV 2019

90 point

Smagbart tykkere og kraftigere end præcis samme vin i en anden flaske. Den basale profil er den samme, men der er meget mere af det hele her. Tappet fra den gode ende af tønden.


2. december 2022

Delaforce Fine White port

89 point

Duft af let oxideret æblebrændevin. Sød og ret cremet, og også i smagen med hint af æbler. Eftersmagen rammer lidt ved siden af og trækker ned. Men ellers en hæderlig ung hvid portvin.

Quinta da Prelada Colheita 2009

92 point

Sidder pænt i skabet for en Colheita fra 2009. Meget lidt at udsætte den.

Gran Cruz 10 års Tawny

88 point

Tonsvis af rosin i eftersmagen. Ellers lidt usleben for en 10 års tawny.

Messias Colheita 1980

93 point

Mild og rund med lang eftersmag af tørrede abrikoser. God balance, men måske kunne man savne en smule ekstra fedme. Rigtig lækker, men ikke helt på højde med erindringerne om tidligere god Messias oplevelser.

3. december 2022

Royal Oporto Ruby

90 point

Virkelig velbalanceret ruby portvin. Sød og frugtrig hvor alkohol og tannin holder sig pænt tilbage, men samtidig minder om at de er der. Rigelig drikbar til normale lejligheder med familie og venner.

Vieira de Sousa Reserva Ruby

87 point

Lidt skæv vin. Balancen er sådan set ikke helt skæv, men det hele overdøves af en kedelig bismag.

Portofino White Reservpoint

90 point

Smager mere fadlagret end man skulle tro. Fin blid balance, med en smule eftertryk på spritten. Bliver hængende længe som rosiner og tørre abrikoser. Kan godt matche adskillige 10 års tawnyer.

Portofino Vintage 2021

91 point

Sygt tunge gardiner som hænger ned ad glasset i minutter. Virkelig tyktflydende og cremet.
overraskende drikkeklar og afrundet for en vintage fra 2021. Lækker drikkeklar ruby, som virker meget fattig på tannin og sprit i forhold til at skulle kunne lagre i 30 år.

4. december 2022

Quinta da Carvalhas 10 års Tawny

89 point

Overaskende mørk for en 10 års tawny. Smager lidt som et miks af en standard tawny og en 10 års udgave, og er ikke helt hæderlig for en god standard tawny, men ikke imponerende for en med 10 år på fad.

DR Branco White

88 point

Ikke helt frisk nok til at være en ung hvid portvin, og ikke rund og fyldig nok til at minde om DRs legendarisk hvide colheitaer. Smager ok, men er nok mest velegnet til at lave cocktails.

Dow’s Fine Ruby

90 point

Hæderlig ruby med en fin balance, til den lidt afdæmpede side. Mangler måske det sidste i friskhed og power, men matcher ret godt hvad de fleste danskere vil forbinde med en portvin.

Quinta de la Rosa LBV 2018

90 point

Dejlig sød, med en god smag. Meget lidt power i form af sprit og tannin. Eftersmagen forsvinder med det samme. Ikke nogen imponerende LBV, men stadig en fin oplevelse.

5. december 2022

Royal Oporto Extra Dry White

85 point

Den har sikkert sin berettigelse, men det er svært for mig at se pointen med en tør hvid portvin. Lever op til sit navn og er meget tør, med oxideret smag, uden at være ubehagelig.

Bulas Tawny Reserve

90 point

Kraftig og halvfed, med hængende eftersmag uden specifikke noter. Rammer rigtig godt hvad man kan forvente af en tawny reserve.

Portofino Tawny reserve

91 point

Lidt sprittet med afdæmpet vellagret udtryk. Hængende smag af rosiner og tørrede abrikoser. Minder om en fornuftig 10 års tawny.

Quinta da Trovisca Hvid Colheita 2009

88 point

Lidt gummiagtig i smagen. Spritten overdøver den milde smag der gemmer sig nede bagved. Mangler også lidt sødme. Du får 10X op med en DR hvid Colheita

6. december 2022

Real Companhia Velha Fundador Tawny

89 point

Smagen er fin for en standard tawny. Mild og ren i smagen, det eneste som hænger i munden efter en slurk er lidt sprit. Savner lidt fylde og dybde, men det der er, er OK

Vieira de Sousa Late Bottled Vintage 2019

88 point

Lidt for tynd i frugten. Der virker i første omgang som om der er power i den, men det kommer mest fra alkohol, dernæst lidt tannin. Bortset fra det er smagen ren og behagelig. Ikke blandt de bedste LBV’er jeg kan huske fra sidste år.

Cruz Rosé portvin

89 point

Pænt sød, men måske en smule mindre frisk og med lidt mindre syre end man kunne ønske. Vil måske egne sig til aperitif serveret meget kold, eller mixet til en cocktail.

Messias Colheita 2007

90 point

Smagen er der, med masser af rosiner og abrikoser som bliver hængende længe. Lidt for meget sprit til at dække over smagen. Måske 10 år mere på fad havde tæmmet den lidt mere. Men det havde nok kræver mere kraft fra starten. Ikke i den tunge ende af den ellers fine Messias familie.

7. december 2022

Quinta das Carvalhas 20 års Tawny

91 point

Super kraftig på alle tænkelige måder. Masser af smag med en god balance. Selv i eftersmagen er der balance, og ikke en enkeltstående note som træder frem, selvom det er lidt hen ad svesker. Smager godt, men lidt mindre lagret end forventet.

Vieira de Sousa Rosé portvin

89 point

Frisk med rigelig syre og sukker på en gang. Forskellige frugter ligger lige under overfladen. En rigtig cocktail portvin. Ikke meget kompleksitet her.


Taylor’s Late Bottled Vintage 2018

90 point

Godt med røg og tør tannin som dog ikke er komplet udtørrende i munden. Kunne måske bruge en tand mere frugt for at nå perfekt balance, men det rammer ret godt.

Quinta de la Rosa 20 års Tawny

91 point

Lagringen smager tydeligt igennem. Ikke meget frisk frugt eller friskhed tilbage. Kunne godt minde om en ældre portvin. Hænger længe som rosin og abrikoser.

8. december 2022

Delaforce Fine Ruby

90 point

God sammenhæng med frisk syre og blød sukker. Kunne godt have været endnu mere kraftig, men det der er virker rigtig godt. En af de bedre performances fra Delaforce, som ellers sjældent overrasker i sin klasse. Marcipan hænger godt ved i munden efter at frugten er løjet af.

Bulas White Reserve

89 point

Lidt speciel tawny. Mere citrus end tørrede frugter. En smule tør, men stadig meget sød.

Portofino Colheita 2007

89 point

Lidt ram fra starten af. Sjov bismag lidt hen ad champignon. Bestemt drikkelig, men ikke helt sammenhængende.

Dalva Colheita 2004

90 point

En smule røg. Eftersmagen hænger længe med abrikos, men hovedoplevelsen er lidt tilbagelænet, og med mere sprit en frugt.

9. december 2022

Sibio Reserva Tawny

90 point

Lidt i den friske ruby ende af tawny skalaen. Alt hænger fint sammen. Meget velsmagende for en reserva tawny.

Quinta da Prelada Colheita 2006

91 point

Lidt i den sprittede ende. Ellers hænger alting godt sammen. God mængde krydderi i smagen.

Quinta de la Rosa 20 års Tawny

90 point

Endnu en gang minder min smagsoplevelse ikke om den jeg havde for 2 dage siden. Enten hælder de forskellige vine i flaskerne, eller mind smagssans er kompromitteret. Virker mindre ædel og sammenhængende end jeg erindre fra sidst.

Messias Colheita 1977

93 point

Utrolig smuk i glasset. riv den rundt og du vil få en ide om hvordan referencefarven for en tawny ser ud. overvældende krydret. Klarer sig godt op imod reference fra Burmester 1980.

10. december 2022

Royal Oporto Hvid portvin

89 point

Tyktflydende og sød.. fremstår mere oxideret end frisk, men uden deciderede ubehagelige islæt.

DR Colheita 2007

92 point

God balance, med fokus jen mod det søde prioriteret over syre og alkohol. Hænger i munden længe, med mere krydderi end tørret frugt.

Quita da Trovisca LBV 2019

88 point

Tør, sød og lidt kedelig. Mangler power for en så frisk LBV. Meget tilbagelænet og mild, uden hverken sprit, tannin eller frugt som stikker frem. Generer ikke nogen, men er lidt ligegyldig.

Quita da Trovisca LBV 2019

88 point

Desto flasker var for en gangs skyld helt ens i smagen.

11. december 2022

Delaforce LBV 2017

89 point

Frisk og sød med et hint af marcipan. Savner måske lidt power i frugt og tannin. Generelt en jævn omgang uden overraskelser i opadgående retning.

Vieira de Sousa Fine Ruby

89 point

Meget mild og blid ruby. Ikke absolut top, men nok så meget man kan forvente af en god ruby.

Cruz Hvid portvin

89 point

pæn blid hvid portvin med et hint af muskatel. Fin som almindelig dessertvin. Lidt undervældende på fedme og fylde.

Cruz 10 års Tawny

90 point

Langt hængende eftersmag af tørrede abrikoser. Tæt at ramme niveauet for min reference, Burmesters 10 års tawny. Men mangler lidt sammenhæng og krydderi i smagen.

12. december 2022

Royal Oporto LBV 2017

90 point

Rammer godt. Balancen er helt i orden. Ikke i den kraftigste ende af skalaen. En LBV som alle vil være glade for.

DR Tawny

91 point

Meget sød og elegant for en standard tawny. Nok i den absolutte top af standard tawnyer jeg har smagt. Virkelig velafbalanceret og drikkevenlig.


Portofina Ruby Reserve

89 point

Tilbagelænet udtryk hvor der savner lidt energi og friskhed. Selvom det hele er lidt afdæmpet lykkes det spritten at dæmpe lidt for meget for frugten.

Portofino Colheita 2007

90 point

OK udtryk.
Bag ved det hele ligger stadig en sjov nuance af champignon. Ellers dækker spritten lidt over den afrundede smag, så der ikke er så meget frugt der bliver hængende. Opleves bedre end jeg husker fra for et par dage siden.

13. december 2022

Delaforce 10 års Tawny

89 point

Rosinsød og fed i glasset, men virker ikke helt afrundet og oxideret nok til at være 10 år. Ville være et rigtig godt bud på en reserve tawny, med det yngre smagsudtryk. Samlet set er det dog helt fint.

Bulas 10 års Tawny

91 point

Fin balance, mørkere tørret frugt med mere sveske end abrikos. Et lille overskud af alkohol, men ellers en fin balance og god drikkeoplevelse.

Cruz Late Bottled Vintage 2017

91 point

Sød og frugtet, uden den store tannin eller friskhed. Smager lidt som druemost efter en dag eller to i gæringskar. Sød som saftevand og let at drikke. Men uden den store kompleksitet eller overraskelser.

Vista Alegre Late Bottled Vintage 2019

92 point

Sød og tør på samme tid. Giver en fyldig frugtig sukkeroplevelse, hvor munden efterfølgende bliver tør. Man kan godt smage at der ligger flerreligiøse nedenunder første indtryk.

14. december 2022

Quinta das Carvalhas Colheita 2012

90 point

Kraftig og fyldig, i den lidt mere cremede ende. Smager som den skal og hænger godt sammen. Overdøves dog af lidt for meget sprit, så man mister lidt af sammenhængen.

Vieira de Sousa Fine White

88 point

Som man ofte ser det med ung hvid portvin er der noter af æblejuice eller calvados. Lidt oxideret på en kedelig måde. Ellers sød og ok i smagen.


Messias Colheita 2011

90 point

Ikke så kraftig fra starten, men hænger tungt og længe som mørke tørrede abrikoser i eftersmagen. Ellers lidt tung i spritten.

Messias Colheita 2005

92 point

Super fin balance som ikke overdøves af sprit. Fin afdæmpet smag med milde ferskner i eftersmagen.

15. december 2022

Royal Oporto Rosé portvin

85 point

Tør og sprittet. Ikke specielt frisk er frugtig. Måske velegnet med en tonic. Men ikke noget jeg ville drikke uden opblanding.

Bulas Late Bottled Vintage 2016

90 point

Meget kraftig med voldsom fylde af frugt, som har noter der gør at den nærmest virker røget. Er måske nok lidt ude af balance med så meget tung frugt. Men dem samlede oplevelse er fin.

Portofino 10 års hvid portvin

91 point

Meget fed sødme, næsten på linje med de hvide DR, om end nok ikke helt på niveau. Behagelig at drikke, men måske lidt ude af balance med sødme og sprit med mindre frugt bagved.

Quinta da Trovisca 20 års hvid portvin

92 point

En my for sprittet for 20 år, men ellers sidder den skarpt nok. God sammenhæng med afslappet smag det tydeligt afspejler fadlagringen.

16. december 2022

Hooper’s 10 års Tawny

89 point

Har ikke helt de forventede afrundede noter fra 10 års fadlagring. Lidt mere hen i retning af ruby. Sød og balanceret nok til at være fuldt drikkelig. Ville være en hæderlig tawny reserve eller en god tawny.

Bulas 30 års Tawny

94 point

Nam nam.
Her er alting i perfekt balance. Sød runde noter af fad og tørret frugt. Stadig livlig, men uden at være overdøvende på spritten. Eftersmagen hænger ved i pænt lang tid.


Messias Colheita 2005

91 point

Rigtig fornuftig portvin. Kraftig i alle henseender. Måske et blend ville være falde lidt bedre ud, da der synes at være en lidt karakteristisk smag i denne årgang.

Messias 40 års Tawny

91 point

I 2022 var jeg meget begejstret. Det er svært i år. Det er som om selve smagsoplevelsen er blevet væk. Der er ret meget sprit i starten, uden meget andet. Og så en lang eftersmag som er rigtig fin med svesker og rosiner. Men portvinssmagen savner jeg. Det er bestemt ikke en dårlig oplevelse, men et godt stykke fra hvad man kunne ønske fra noget som burde være i referenceklassen. Minder lidt om en stærk cognac.

17. december 2022

Royal oporto Tawny

87 point

Lidt for meget blæs på sprutten og lidt stram i smagen. Ikke noget der rigtig kan hive den op til en anbefaling.

DR Ruby

91 point

Meget mild for en ruby Klar fokus på blid sødme og hengemte tanniner som knapt bemærkes. Meget let at drikke, men ikke decideret spændende.

Portofino Vintage 2021

91 point

Velkomponeret portvin, som nok smager mere i retning af en LBV. Overraskende afrundet for en vintage med god fylde på det hele.

Portofino Colheita 2005

92 point

Super tung og fyldig med en virkelig lækker fed smag som hænger længe ved. Mangler måske det sidste i krydret kompleksitet, men er ellers umådelig lækker.

18. december 2022

Real Companhia Velha Hvid portvin

90 point

Meget sød og blød i smagen. Behageligt cremet. Fornuftig tydelig æblesmag med lidt muskateldrue, dog uden den store dybde eller kompleksitet. Har et hint af kedelig oxidering, men slet ikke nok til at ødelægge oplevelsen.

DR 10 års Tawny

92 point

Meget imponerende for en 10 års tawny. Super sød med tilbagelænet sprit og lang eftersmag.. Lidt mere krydderi havde ikke gjort noget, men voldsomt imponerende for genren.

Cruz Tawny

85 point

Muligvis tappet uheldigt. Jeg har smagt den samme med fornøjelse i 2021, men her hænger den slet ikke sammen. Kraftig ram smag der dækker over det meste andet. Man tænker tilbage til tante Sydas 5 år gamle flaske flaske fra under køkkenvasken.

Dow’s Late Bottled vintage 2018

91 point

Kraftig bombe med rigeligt af det hele, men i gode proportioner. Fylder munden med syre, tannin og sød frugt. LBV er ikke min spidskompetence, men der her hører til i den gode ende.

19. december 2022

Delaforce Fine Tawny

87 point

“Ain’t nothing fine about it”. Okay, det er mest gas. Men det er ikke rigtig nogen stor fornøjelse. Jævn tawny som ikke skiller sig ud fra masserne.

Bulas 10 års Hvid portvin

87 point

Sjov kombination af sød og tør på samme tid. Ikke rigtig noget der slår vildt igennem i smagen, bortset fra lidt friske æbler og minimal oxidering.

Vista alegre LBV 2019

88 point

Tæt på at ramme rigtigt. Godt match mellem frugt og tannin. Men lidt for overdøvende alkohol.

Portofino 10 års Hvid portvin

88 point

Lidt for spritter, og med en mærkelig eftersmag jeg ikke kan placere. Og en duft af fortynder. Men der ligger samtidig noget karamel og dybde. Ikke ubrugelig, men skal du have hvid portvin med 10 år på bage, så find noget fra DR.

20. december 2022

Real Companhia Velha Dom José Ruby

89 point

Relativt tilbagelænet, med ok sammenhæng mellem friskhed, tannin og sødme. Men samtidig ikke rigtig noget der springer frem som specielt spændende.

Bulas Vinage 2018

90 point


Massevis af fin smag i den kraftige mørke ende, med en anelse røg/fad. Til den tørre side, men ikke overdøvende i tannin.

Quinta da Trovisca Hvid Colheita 2009

88 point

Man kan i smagen ane alle de gode smagsnoter der skal være i en hvid Colheita. Men det er kun som et svagt ekko bag lidt for meget sprit og en hovedsmag af tør sherry.

Taylor’s Late Bottled Vintage 2018

90 point

Ikke helt så kraftig og levende som man ville ønske fra LBV fra en brand-name producent. Ikke nogen dårlig oplevelse, men der savnes lidt frugt og styrke.

21. december 2022

Delaforce Rosé portvin


89 point

Nok lidt for tør til at drikke som klassisk portvin. Men ellers er det alle de rigtige noter som vil give mening i en cocktail. Rimelig frisk og klar i smagen.

vin


90 point

Ganske kraftig muskatel vin, med klare minder om sauternes. Masser af smag og sødme som er velgnet til dessert. Men sammenlignet med en sauternes så hænger den ikke ved på den samme gode måde.


Portofino Colheita 2005

92 point

God tyngde og kraftig og kompleks eftersmag. Lige en tand gemt væk bag en kraftig alkohol, så måske et par dage med iltning ville gøre den godt.

Messias 20 års Tawny

92 point

Fremstår nok lidt for sprittet i glasset lige efter åbning. Men så snart man er bagved det første indtryk så er det super lækkert med langt hængende tørrede abrikoser og fadsmag på den gode måde.

22. december 2022

Real Companhia Velha Lagrima

91 point

En smule i den tørre ende, og ikke helt så sød som en klassisk hvid portvin i den søde ende. Når det er sagt, så hænger det ualmindeligt godt sammen, og er meget velbalanceret.

Vieira de Sousa Fine Tawny

88 point

Frisk alkohol og rigeligt med rosiner i smagen. Ikke meget der hiver den op over en kedelig mellemklasse standard tawny.

Dow’s Late Bottled vintage 2018

91 point

Max på det hele. Et godt eksempel på en LBV som bare virker. Virkelig god balance i det hele. Er man til kraftig portvin så er det her en vinder.

Portofino 30 års Tawny

92 point

Tung lang eftersmag, med massevis af tørre abrikoser. Alle tegn på fadlagring på den gode måde. Lidt hård spritten ved første smag, måske lidt afdampnig vil gøre den godt.

23. december 2022

Sibio Reserva Ruby

89 point

Rigtig hæderlig ruby. Rammer en fin balance uden de helt store højder.

Vieira de Sousa Single Harvest Tawny 2003

90 point

Meget ren i smagen. Smager ikke af så meget i første omgang. Lidt tung i spritten, særligt når der ikke er meget andet, til at starte med. Men der hænger virkelig mange tørrede abrikoser ved i lang tid efter første indtryk.

Portofino 30 års Tawny

92 point

Kunne godt være lidt mere kompleks og krydret. Men ellers hænger den fint sammen og bliver i munden længe efter første slurk. Dejlig sød og fyldig. Måske en smule for tung i spritten.

Quinta da Trovisca 40 års hvid portvin

86 point

Vi lader tvivlen komme Trovisca til gode, lg gætter på at det bare er en uheldig tapning. Meget sprittet med duft af lak og fernis. Ikke udrikkelig, men virker milevidt fra hvad man ville have håbet på.

24. december 2022

Quinta das Carvalhas 30 års Tawny

93 point

Rammer pænt, med fin afrundet og fyldig smag. Rosiner og abrikoser hænger ved, og er ikke overdøvet af sprit eller syre.

DR 20 års Tawny

92 point

Skal man have 20 års DR portvin, så vil jeg anbefale den hvide udgave. Men der er ikke noget at udsætte på deres 20 års tawny.

Messias Colheita 1977

91 point

En smule lak og opløsningsmiddel i duften. Lidt sprittet i i det første indtryk. Gode ting gemmer sig bagved men de får ikke rigtig lov at komme frem.

Messias Colheita 1964

92 point

Her er også lidt lak i duften, men smagen har mere af den gode lagrede tørre frugt. Lever dog ikke op,til tidligere års vilde Messias oplevelser.

Om Kokken 2 artikler
Kim er amatørkok med en evig trang til at prøve nye teknikker og teste metoder og nye råvarer. Han går dog aldrig af vejen for en bøf bearnaise eller en pizza med ekstra bøffelmozzarella

Skriv den første kommentar

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*