Portvins julekalender 2021

5

6 point – OK. Ikke nogen dårlig oplevelse, men ikke noget jeg køber igen

1. december 2021

Vista Alegre LBV 2017

Late Bottled Vintage 2017 fra Vista Alegre er nærmest kulsort med et hint af rød. Overraskende let drikkelig ung LBV som understreger hvor godt et år 2017 var.

Cruz Tawny 20 år

Drikkelig og behagelig. Men op imod benchmark som er Dow’s 20 års falder den trods alt lidt igennem.

Bulas Tawny Reserve

Smager rundt regnet som en tawny reserve skal smage. ikke over eller under konkurrenterne. Men selv Sokrates kunne ikke udlede et solidt argument for at springe over en 10-årig til fordel for det her. Prisforskellen er ikke stor nok til at holde til her.

Delaforce LBV 2017

Lidt blidere og lysere end Vista Alegre. Jeg foretrak dog klart Vista Alegre af de to.

2. december 2021

Borges White Reserve

6 point

Hvid portvin egner sig måske bedre til at blive serveret frisk og ung. Borges leverer i hvert fald en fad og tam semi-lagret hvid portvin.

Martha’s Vintage 2019

7 point

Jeg er ikke stødt på Martha’s før.
Hvis deres 2019 vintage er repræsentativ, så er jeg gået glip af noget. Massevis af saft, kraft og sødme. Man bilder sig næste ind at man kan smage hvordan den vil være om 30 år.

Vieira de Sousa Fine Ruby

5 point

Af dagens to “fine rubinrøde” portvine er Vieira den mindst generende. Det er dog ikke noget jeg ville betale penge for.

Delaforce Fine Ruby

5 point

I narrer ikke nogen med den falske varebetegnelse. There is no such thing as a fine ruby!
Delaforce trækkes lidt ned af en uheldig eftersmag

3. december 2021

Martha’s LBV 2017

7 point

Martha’s leverer igen varen.
Godt nok fra et virkelig godt år, men for en LBV skeptiker er det en overraskelse så meget fornøjelse der trods alt er i glasset.

Dalva Colheita White 2007

7 point

En hvid portvin der kan drikkes med fornøjelse bør man altid tage hatten af for. Jeg har erfaring med Dalva fra tidligere, og de har sjældent skuffet. Nærmest på højde med en 2007 tawny colheita, og bedre end flere 10 års tawnys jeg har smagt

DR White Colheita 2008

9 point

Her er noget der maler uden for stregerne og spiller uden for den opkridtede bane. Den er parfumeret på en helt ekstraordinær måde der bringer minder om første gang jeg smagte en S. Leonardo op imod 10 andre 10 års tawnyer. Det er lidt svært at vurdere om der er ulovlige steroider i brug, men i øjeblikket smager det bare rigtig godt.

Síbio Reserva Ruby

6 point

Síbio leverer indtil videre den mindst generende ruby portvin. Den vil sikkert ikke skuffe til ris à l’amande med familien, men den minder altså stadig om den flaske som tante Syda havde stående i køkkenskabet 5 år i træk.

4. december 2021

Messias Colheita 2003

8 point

Eftersmag af tørrede abrikoser er ofte forekommende i lagrede portvine, sammen med rosiner, svesker etc.
Jeg erindrer ikke at have smagt nogen anden portvin som i så uhørt overdøvende grad efterlader specifikt tørrede abrikoser i munden. Ellers er den lækker og fyldig, og kan godt konkurrere med andre colheitaer fra 2003.

Messias Colheita 1977

7 point

Det er altid en fornøjelse at gå mere end 40 år tilbage i tiden.
Alting er meget afrundet og behageligt. Jeg savner lidt mere varme og krydderi som jeg plejer at finde i Krohn og Burmester på samme alder. Men samlet set en god oplevelse.

Quinta da Prelada Colheita 2008

6 point

Gør alt det som eden skal på et acceptabelt niveau. Det er svært at klage, men også svært at blive voldsomt begejstret eller positivt overrasket.

Real Companhia Velha Extra Dry White Porto

4 point

Lever op til sit navn. Meget tør og let oxideret dog uden hint af eddike.
Jeg må en dag hyre en konsulent som kan lære mig at sætte pris på tør hvid portvin. Som tingene står nu fremstår den nærmest udrikkelig. Jeg er ikke meget for tør sherry. men det her er værre.

5. december 2021

Vin

7 point

Frisk portvin med æble i både duft og smag. Nok stadig for tung og sød til at fungere som aperitif eller terrassevin, men vi er derhen ad.

Vin

6 point

Det er synd for Kopke, at den hvide 2008 colheita fra DR stadig er i frisk erindring fra 3. december. Det er ikke en sammenligning som dagens portvin slipper godt fra. Der er masser af sødme men ikke så mange lag over den. Med 20 år på bagen ville det være fair nok at forvente lidt mere 3-dimensionelt over den.

Vin

6 point

Hæderlig enkelthøst. Lidt til den tørre side, og med distinkt røgede toner. Ikke helt så fed som alternativer fra 2003, og heller ikke med lige så meget frugt.
I smagsøjeblikket er Messias colheita 2003 stadig i erindring, og det er klart bedr end det her.

Vin

5 point

En smule oxideret, uden at det er rigtig generende. Har en blid eftersmag som ikke rigtig er frugt eller krydderi. Den rammer i hvert fald ikke rigtigt hos mig.

6. december 2021

Dow’s Fine Ruby Port

8 point

Ruby portvin virker generelt som et unødvendigt eksperiment med at drikke portvin før det har lagret nok. Men skal man drikke standard ruby portvin så sidder den her lige i skabet.

Martha’s Late Bottled Vintage 2017

7 point

ikke engang en uge inde i kalendersmagningen kommer vi til en dublet – og det er en fornøjelse. Fuld smadder på sødmen, men lige den rette mængde tannin til at holde sammen på helheden. LBV er ellers sjældent noget der overrasker positivt for mig.

Quinta da Prelada Medium Dry White Port

5 point

Dufter dejligt.
Full disclosure: Halvtør hvid portvin giver ingen mening for mig.
Men min intuition siger mig at Quita la Prelada sikkert lever op til kravene til en halvtør hvid portvin. Der er ikke rigtig noget jeg kan sætte fingeren på som den gør galt – bortset fra at den ikke falder i min smag.

Quinta das Carvalhas 30 års tawny port

8 point

30 års tawny portvin skuffer meget sjældent. Her er vi ude i en lidt mørkere udgave end de nogen gange temmelig blege ældre druer. Med 30 års tawny er jeg lidt mere på hjemmebane end de overraskelser resten af kalenderlågerne bringer. Og Carvalhas falder rigtig heldigt ud. Blød og lækker, nærmest karamelagtig. Måske en smule fattig på krydderier og tørret frugt, men man savner det ikke.

7. december 2021

Messias Colheita 2009

8 point

Overraskende blød for en tawny der kun har lagret i 10 år. Blid og sød, og med meget lidt sprit over sig. Helt klart abrikoser og rosiner i eftersmagen. Generelt intet at udsætte og meget at holde af.

Messias 10 års hvid portvin

6 point

Seneste minde om lagret hvid portvin var en formidabel oplevelse for et par dage siden, så forventningerne er høje. Messias lever ikke helt op til dem. Et snært af tørhed, og ellers en sødme som ikke rigtig har lag af frugt, krydderi eller andet. Ikke noget der generer, men næsten definitionen på “meh..”

DR Ruby

7 point

Super mørk ruby med massevis af sødme, og et meget mildt skær af røg. Modsat gårsdagens LBV fra Marthas’s er der her stort set ingen tanniner til at holde sødmen i skak. Men hvis man er DR, s kan man åbenbart find ud af at slippe afsted med det. Den glider meget let ned og ville egne sig fint som en simpel dessertvin, hvis man var løbet tør for recioto della Valpolicella.

Royal Oporto Tawny

5 point

“I don’t know what this is, but I don’t like it”.
Ingen af os forventer meget fra en standard tawny, men der her ramme ruden for skiven for mig. Den helt overskyggende smagsnote når jeg skal beskrive den er pastis. Der er en helt klar tone af lakrids og anis.
Jeg bryder mig ikke om pastis. Og jeg vil slet ikke have det i min porevin.

8. december 2021

Borges Reserve Ruby

6 point

Som standard ruby kunne den måske lige være hoppet over barren til acceptabel til prisen. Men vil man skilte ed reserva, så må der lidt mere til. Og her er der bare ikke rigtig noget at komme efter. Hverken sødme eller tanniner nok til at gøre den let drikbar eller spændende. Den fremstår bare lidt ufærdig og ligegyldig.

Martha’s 10 år tawny

7 point

Der er ikke rigtig meget spændende at rapportere her. En acceptabel 10 års tawny.
Stikker ikke rigtig ud med særlige kendetegn. Ikke meget krydderi eller tørrede stenfrugter. Men den gør heller ikke rigtig noget galt.

Bulas 10 år tawny

7 point

Bulas læner sig her meget op ad Martha’s. Hæderlig 10 år tawny, som ikke skader nogen, men heller ikke inspirerer til en anbefaling til venner og bekendte. Lidt mere fad og tjæret smag end Martha’s, men ellers minder de i kvalitet om hinanden.

Royal Oporto Ruby

5 point

Jeg håber ikke stilen fortsætter på denne måde for Real Companhia Velha Royal Oporto. I så fald bliver jeg snart nødt til at holde igen, for ikke at virke som om jeg har et horn i siden på dem. Men realiteten er at jeg har smagt rigtig hæderlige ruby’er i løbet af den sidste uge. Så der er ingen grund til at denne skal være så sprængfyldt af ligegyldighed.

9. december 2021

Porto Cruz White Port

6 point

Fin drikbar hvid portvin, som som ikke rigtig overrasker på nogen områder. Fin sødme, med et niveau af sprit som lige netop ikke er overdøvende. Ikke meget frisk eller tørret frugt her.

Messias Late Bottled Vintage 2016

7 point

Blendede rosiner i vilde mængder. Normalt oplever jeg i LBV et mere blandet niveau af friske og tørrede frugter. Her er det kun rosiner der dominerer. Lidt mere sprit end sødme og fedme.

Viera de Sousa Fine white Port

4 point

Minder lidt om æblebrændevin. Klart til den tørre side for hvid portvin. Både tørhed og sprit dominerer.

Delaforce Fine White Port

5 point

Meget mild i enhver henseende. Ikke så meget sødme som Porto Cruz. Ikke så meget sprit som Viera de Sousa. Ikke så meget smag som en normal hvid portvin. der er dog ikke rigtig meget at komme efter.

10. december 2021

Martha’s Vintage Port 2019

8 point

Hele konceptet med at inkludere en 2019 vintage er jo i alle tænkelige henseender meningsløst. Men på den fede måde. Det er en spændende udfordring at få lov at prøve at smage efter det som kan gøre en vintage fantastisk om 30-40 år. Det er svært at vurdere, men der er masser af lækker sødme og frisk frugt. Den virker lidt tilbageholdende på tanniner for noget der skal lagre i 40 år. Men det er faktisk slet ikke dårligt nu.

Borges 10 års Quinta da Soalheira White Port

6 point

Bedre end Porto Cruz (som ikke var 10 års) men ikke med en stor margen.
Lige præcis ikke så sprittet at det er generende, men samtidig ret endimensionel og uden elementer som overrasker eller inspirerer.

DR Colheita Port 2007

8 point

Overraskende potent og voldsomt mørk colheita. Svær at blive klog på. På den ene side tænker jeg at den skulle have lagret længere for at blive mere afrundet. På den anden side er den koncentreret på en positiv tawny måde, hvor det ikke er frugt eller tannin der styrer slaget. En uge i åbnet flaske ville nok have udjævnet den, men allerede efter 10 minutter i glasset er den rundet af til at være en god oplevelse. Men den er bestemt ikke typisk for en 10 år gammel colheita.

Delaforce Curious & Ancient 20 års Tawny

6 point

Her er ikke så meget der overrasker. Delaforce 20 års tawny har været en del af dette års benchmark, så den er efterhånden prøvet nogen gange. Den kan købes til rimelig få penge for en 20 års tawny, men den er oprigtigt talt heller ikke meget mere værd. Jeg har efterhånden hjernetatoveret 20 år gamle tawny er fra Krohn, Burmester og Dow’s så godt ind at den her med det samme falder udenfor på et niveau eller to under. Stadig en fin oplevelse, men bestemt ikke 1st tier.

11. december 2021

Messias Colheita 1980

8 point

Masser af blid sødme og meget afdæmpet sprit og tannin. Tydelig tørret abrikos bliver hængende rigtig længe. Ubetinget en fornøjelse at drikke, og jeg er ikke helt uden for min normale komfortzone. Jeg har trods alt drukket flere flasker 1980 colheita de sidste 5 år, end jeg har drukket øl. Selv med de høje forventninger der er til en 40 år gammel portvin, så gør den det rigtig godt. men billig er den heller ikke.

Messias Colheita 1966

8 point

Den minder en del om sin 14 år yngre søstervin. Der er stadig en behagelig sødme stort set fri for sprittede eller tørre noter. Her er ubetinget mere krydderi og kompleksitet i smagsindtrykket, hvilket samlet er positivt. Virkelig lækker.
Men vi er også deroppe hvor det er en investering at drikke så gammel vin.
Jeg erfaring med 1966 colheita fra i hvert fald Krohn og Burmester fra tidligere, og som jeg erindrer kan Messias i hvert fald følge med Burmester 1966 uden problemer.

Bulas Vintage Port 2018

6 point

Drikkelig vintage, uden rigtig at signalere nogen kommende storhed.
Den virker til at være lidt fattig på den fede frugt og sødme som sammen med tanninerne skal ældes med ynde. Det peger ikke i retning af nogen stor oplevelse om 40 år. Det er tydelige røgede noter under den første umiddelbare frugtsmag.

Hooper’s 10 års Tawny portvin

8 point

Hooper’s er et nyt bekendtskab for mig, og det er et fint førstehåndsindtryk. Der er rimelig meget smag og krydderi som mikses til en kompleksitet der kan smages tydeligt gennem sødme og sprit. Måske er 8 lige i overkanten, men den præsenterer sig lige en smule bedre bedre end Bulas og Martha’s fra et par dage siden – så jeg må jo give den en karakter højere.

12. december 2021

Gran Cruz Late Bottled Vintage 2015

6 point

2015 burde være et år der leverer varen. Den kommer dog ikke helt frem her. Det er svært at sætte fingere præcis på problemet. Der er frugt og sødme, og en ok mængde tannin. Det smelter bare ikke sammen til en mundeksplosion, som LBV ellers kan levere i gode situationer.

Messias 30 år tawny

8 point

Snart kan jeg referere til Messias’ signatursmag. Efter at have været gennem 10 og 30 års tawny og en lang række colheitaer kan jeg vist godt konstatere at de er meget konsekvente i smagen, og generelt på et rigtig højt niveau. Det gælder også her. Meget smooth og mild. stadig rigelig abrikoser, men her er vi også lidt mere ovre i karameller.


Bulas 10 års hvid portvin

6 point

Lidt tør i det, og uden meget liv eller kompleksitet.

Delaforce 10 års Tawny – His Eminence’s Choice

6 point

Delaforce har det svært når de sættes op mod konkurrenterne. De gjaldt for deres 20 år tawny, og det gælder for deres 10 års tawny. Der er bare ikke den samme bløde afrundede tørrede frugt, som kan forventer at finde i en god 10 års tawny. Den bedste måde at beskrive det er måskeat en 10 års Delaforce smager som andre producenters standard tawny.

13. december 2021

Vin

6 point

Rimelig blød og behagelig. 10 års lagring af hvid portvin giver et sødt og imødekommende smagsindtryk. Der er dog heller ikke meget mere at komme efter. For 10 års lagring burde man nok lige kunne forvente lidt mere liv og spil.

Vin

8 point

Rigtig pænt ramt LBV.
Stadig frisk med en blanding ed god tannin og syre. Men frugten og intensiteten ligger på en eller anden måde bagved, som gør at man nyder den.

Vin

6 point

Super kraftig og saftig, med rigelig tannin. Gør det fint inden for de rammer der nu er men det er stadig ikke rigtig sofistikeret eller afrundet

Vin

7 point

Det er svært at se bort fra at det er lidt tidligt at tappe en colheita fra fadet. Resultatet er sådan set hæderligt for hvad man kan forvente, men det sidste point kommer nok i hus fordi forventningerne er lave. Lidt for meget sprit som dækker over smagen. Ikke meget eftersmag.

14. december 2021

Vin

7 point

Lige sprittet nok, men lidt længere nede ligger der trods alt noget tørret frugt og lidt nødder. Leverer helt klart varen for en 10 års tawny.

Vin

8 point

Stadig med et lag af sprit som virker lidt overdøvende. Men lige under overfladen er der masser af godhed. Fløde og karamel, men uden alt for meget krydderi. Ikke nogen særlige smagsnoter, men tørret frugt træder klart frem.

Vin

6 point

Klassisk standard tawny uden særlige kendetegn eller positive udmærkelser. Der er næppe nogen som bliver kede af den, men der er heller ikke noget specifikt positivt at berette. Lidt ram i smagen, men egentlig ikke ubehagelig.

Vin

4 point

Festligt udseende som vækker minder om en kioskbaskende rosé. Smagen savner dog det meste ud over frisk sprit. Det er svært at finde lejligheden til at drikke der her.

15. december 2021

Vin

8 point

Sød blid og afrundet tawny som minder mere om en 10 års end en standard udgave. Ikke nogen særlig markant smagsprofil, men det der er smager godt

Vin

7 point

Harmonisk mix af frugt, sødme og tannin, med klar fokus på sødme og bær. Ikke rigtig storhed som gør at man skriver hjem om den, men samlet set er det bestemt drikkeligt. Det er svært at konkludere hvorfor denne flaske LBV falder bedre ud end den samme flaske for 3 dage siden.

Vin

6 point

En smule tør for en sød hvid portvin. Helt klart en let oxidering og en hængende smag af æblemost. Ikke rigtig noget man ville vende tilbage til.

Vin

point

Meget sød, og mindre oxideret Virker lidt fed i det. Egentlig ret behagelig, men helt klart noget man kan få nok af ret hurtigt. 7 point

16. december 2021

Messias Late Bottled Vintage 2016

8 point

Rammer ganen lidt anderledes end 9. december. Flasken burde være den samme, men det smager lidt bedre. Måske jeg har fået mwere smag for LBV.
Messias kan i hvert fald finde ud af at lave det. Fornuftigt mix af frugt, sødme, friskhed og fedme.

Messias Colheita 2009

7 point

Abrikoser og alle de klassiske dyder fra lagret tawny. Leverer varen bedre end de fleste 10 års tawny, og har karakter som signalerer mere ælde end sin alder.

DR 10 års Tawny

8 point

DR leverer igen varen. Kunne god blive rundet lidt mere, men hele repertoiret i en 10 års tawny er til stede her, og den er blød og lækker på den gode måde.
Ikke en specifik tørret frugt, men et mix af dem vi plejer at finde i lagret portvin.

Vin

6 point

Den gør ikke rigtig noget galt, men gør heller ikke så meget rigtigt
Af en standard ruby at være er de fin nok, men man savner lidt noget der råber lidt op

17. december 2021

Martha’s Colheita 2005

8 point

Rigtig meget af det gode i….
Også mere end man kan forvente af en 2005 Colheita.
Rimelig balance uden at være specielt krydret.
Frugtet sødme bliver hængende lang tid, efter den lidt kraftige alkohol er dampet af.

Vista Alegre Late Bottled Vintage 2017

6 point

Egentlig en rigtig hæderlig oplevelse. Men der har været en del rigtig skarpe LBV’ere med i denne jul, og her kan Vista alegre altså ikke følge helt med. Lidt mere tannintør end den er frugtrig og sød.

Vieira de Sousa rosé portvin

7 point

Mere afrundet og lagret i smagen end man ville forvente fra en standard rosé portvin. Ikke frisk og syrlig som man kunne forvente, men behageligt sød og afrundet.

Sibio Reserva Tawny portvin

7 point

Kraftig og fyldig.
Velbalanceret for en tawny uden mange års lagring. Vil passe fint til chokolade eller andet sødt, som smager kraftigt.

18. december 2021

Messias 40+ år Tawny portvin

7 point

Lækkert sød og afrundet. Der hænger en meget kraftig eftersmag af tørrede abrikoser. Vinder efter en times tid i glasset. Klart en fornøjelse, men lever nok ikke helt op til forventningen til et 40 år gammelt mix.

Messias 40+ år Tawny portvin

7 point

Lækkert sød og afrundet. Der hænger en meget kraftig eftersmag af tørrede abrikoser. Vinder efter en times tid i glasset. Klart en fornøjelse, men lever nok ikke helt op til forventningen til et 40 år gammelt mix.

DR Colheita 2005

7 point

Meget markant duft, som er svær at sætte ord på. Har en fed konsistens med ret meget frugt og kraft. Mindre brun, ældet og afrundet end man ville forvente. God, men anderledes. Det er svært at beskrive hvordan smagen adskiller sig fra en normal 15 år colheita, men den smager ret meget som den dufter.

Real Companhia Velha Royal Oporto hvid portvin

5 point

I den høje ende af 5 point. Bestemt ikke udrikkelig, men ikke noget jeg ville købe. En smule skarp, men stadig med sødme og lidt fedme. Overaskende halvoxideret smag, taget i betragtning at den ikke er lagret længe.

19. december 2021

Dow’s Late Bottled Vintage 2016

8 point

Max af det hele.
Sukker, tørre tanniner og frisk koncentreret frugt.
Jeg har fået mere forståelse for LBV gennem denne smagning, men det har ellers ikke været det store nummer for mig.
Men skal det være, så er det her lækkert.

Kopke 30 års hvid portvin

8 point

Sukkereksplosion.
På den rigtig gode måde.
Den hvide oprindelse skjuler sig godt. Det her kunne nærmest være en 30 års tawny. Der er flere krydderier end normalt i hvid portvin, og klar smag af tørre abrikoser.

Bulas 20 års Tawny

7 point

Rammer relativt tæt på præcis hvad man kan forvente af en 20 års tawny. Meget balanceret. Ikke en tydelig frugttype og ikke specielt krydret.
Men rammer rimelig godt mellem sødme, syre og afrundethed. Behagelig oplevelse.

Real Companhia Velha Fundador Tawny

8 point

En standard tawny til næsten ingen penge.
Fremstår som en af de bedste standard tawnyer jeg har smagt.
Jeg må ved lejlighed prøve den mod andre standard tawnyer for at få bekræftet oplevelsen.

20. december 2021

Messias 10 års hvid Portvin

6 point

Lidt for tør til min smag, og uden rigtig dybde eller smagsnoter. Ikke ubehagelig, men den savner lidt indhold. Jeg tænker lidt “what’s the point”.

Messias Colheita 1980

7 point

Jeg har gennem det seneste årti nok været gennem de første 100 flasker af Burmesters Colheita fra 1980. Hos Messias er der mindre krydderi og mindre fylde. Den er lidt mere one-note i sin smagsmæsige fremtoning. Balancen mellem sødme, frugt og sprit er dog rigtig fin.

Vieira de Sousa Reserva Ruby portvin

6 point

For en Ruby portvin er det ikke helt skævt. Men den er trods alt så tør og tanninrig at den lige ryger ned på karakteren 6. Der er noget frugt, og et snert af rød over den meget tørre oplevelse.

Delaforve Rosé portvin

7 point

Overraskende oplevelse.
Ikke en portvinsoplevelse man vil skrive hjem om, men en behagelig og meget let drikkelig oplevelse. Taget i betragtning hvor billig den er, så er det noget af en terrassebasker.

21. december 2021

Borges Tawny Reserve

7 point

Man kan godt smage at den ikke har lagret i rigtig mange år, og der er ingen engle som synger. Men det er en rigtig hæderlig vin for en standard Reserve Tawny. Her er det rosiner som træder mest kraftigt frem.

Kopke Late Bottled Vintage 2016

6 point

Lige sprittet nok.
Rigelig med alkohol og en vis mængde tannin, men der er ikke rigtig frugt og stramhed nok til at det hænger sammen. Det fremstår lidt som en billig vintage drukket alt for tidligt.


DR Branco White

7 point

Der er ikke meget kompleksitet her. Alkoholisk sukkervand uden krydderi eller særlige reference til tørret frugt. Vil nok egne sig til portvinscocktails, hvor personligheden kan komme fra andre ingredienser.

Quinta das Carvalhas 10 års tawny

6 point

Pænt afrundet, men stadig med betydelig kraft i sig. Savner lidt krydderi eller frugt som kan sætte lidt særpræg på den. Lever ikke helt op til en 10-års tawny i den gode klasse.

22. december 2021

Dalva 2007 Colheita hvid portvin

7 point

Den måtte godt have været lidt federe og lidt sødere. Fremstår en lille smule endimensionel og med lidt mere sprit end ønsket. Men det er stadig en behagelig oplevelse.

Messias Colheita 2003

6 point

Lidt sprittet og ellers abrikoser, uden for meget krydderi. Behagelig nok, og en fornøjelse at drikke. Men ikke en af de bedste præstationer fra Messias i året julekalendere. Tappet i 2021 efter 18 år på fad kunne jeg godt have håbet på mere.

Viera de Sousa Late Bottled Vintage 2016

6 point

Vi har hidtil været uhyre heldige med Late Bottled Vintage fra 2016. Men vi er ikke på Messias Og Dow’s niveau her. Der mangler frisk tannin og frugt. Det minder lidt mere om en normal tawny som ikke har ligget helt længe nok.
Men så er det ho heller ikke værre. Den er bestemt drikbar.

Delaforce Fine Tawny

5 point

Ligger placeret lige mellem 5 og 6 i vurdering. Her er der bare ikke rigtig noget der trækker op. Ikke friskhed, frugt, tannin eller syre. Det er drikkeligt, men ikke noget man ville anbefale.
Helt generelt skal der altså være lavvande i kassen for at det kan betale sig at købe en normal tawny frem for en 10-års.

23. december 2021

Gran Cruz 20 års tawny

7 point

Meget, meget sød.
Mix af rosiner og abrikoser dukker op efter den første sukkerbølge. Lækker og let drikkelig.
I direkte sammenligning med gode alternativer savnes der lidt dybde, krydderi Og en smule mere afrunding.

Kopke 40 års hvid portvin

6 point

Forventningerne var på et urimeligt niveau, da jeg tidligere i december havde en god oplevelse med lagret hvid portvin. Og her taler vi 40 år.
Resultatet er lækkert, men lever ikke helt op til forhåbningerne.
Sådan set sød og drikbar, meget i tawny stil. Men er samtidig ret simpel og ender ud til kun abrikoser og sprit i eftersmagen.
Vinder ved iltkontakt efter åbning.

Quinta da Prelada Colheita 2009

5 point

Her er noget kraft tilbage i vinen. Og røg. Måske det var endt i noget stort hvis det var tappet frisk og fik love at ligge på flaske i 30-40 år. Som en colheita er den dog bare lidt for stram i det. Ikke rigtig blødet nok op af lagringen og røgnoterne understreger det i en grad der minde rom tjære.

Quinta das Carvalhas 20 års tawny

5 point

Åbenbart springer gode portvine også en gang imellem en generation (eller et årti) over. Når jeg tænker tilbage på min gode oplevelse med Quinta das Carvalhas 30 års tawny er det svært at afvise at der er gået noget galt med tapningen her. Den er slet ikke rund og mild som en 20 års tawny. Der er klare referencer til portvin som er lagret under 5 år. Oppe imod Cruz og Dow’s respektive 20 års tawnyer i andre glas falder den hele igennem.

24. december 2021

Messias Colheita 1977

7 point

Tørrede abrikoser og tobak. Og så er der en eller anden frisk frugt som jeg ikke kan placere. Meget lys i farven, og klart lysere end 1952. Rigtig lækker, men for en 1977 colheita er kravene også høje.

Messias Colheita 1952

8 point

Klart gode sager. Der er mindre tobak end i 1977, men den ligger stadig langt nede under sukker og frugt. Mere krydret smag end vi ellers oplever i kalenderen. Overraskende meget alkohol og frisk syre for så gammel en vin

Bulas 30 års tawny

6 point

Stadig ret sprittet og med begrænset liv i eftersmagen. Samlet set ubetinget en fin oplevelse, men ret langt fra de bedste 30 års tawny. En lidt ram smag uden særlige frugter eller krydderier.

Delaforce Late Bottled Tawny 2017

6 point

Måske lidt hårdt dømt. Der er fin smag i glasset, men den skal være lige en tak lavere, da jeg erindrer de tidligere LBV fra 2017 som lige et nøk bedre. Stadig behagelig med fin frugt og rette mængde tannin.

Om Kokken 2 artikler
Kim er amatørkok med en evig trang til at prøve nye teknikker og teste metoder og nye råvarer. Han går dog aldrig af vejen for en bøf bearnaise eller en pizza med ekstra bøffelmozzarella

Skriv den første kommentar

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*